Blog

Ongenadig – Karin Hazendonk

Titel: Ongenadig
Auteur: Karin Hazendonk
Uitgever: LetterRijn
Genre: thriller
ISBN: 978 94 918 8587 8
Uitvoering: paperback
Druk: oktober 2019

VoorkantOngenadig-600x844

Tijdens een personeelsfeest raakt Anouk aan de praat met de knappe Sven, die sinds enkele maanden in hetzelfde bedrijf werkt. Er is meteen een klik tussen beide. Anouk denkt haar prins op het witte paard te hebben gevonden, want de lieve en zorgzame Sven doet alles voor haar. Na enkele maanden vraagt Sven haar om te gaan samenwonen. Na wat getwijfel stemt Anouk toe en trekt ze bij hem in.

Maar al vlug beginnen de eerste scheurtjes in hun perfecte relatie te komen. Sven houdt er een speciale hobby op na, en heeft ook enkele eigenaardige trekjes. Die komen nog duidelijk naar voren wanneer er thuis een ongelukje gebeurt. Het ene moment verzorgt de bezorgde Sven haar en legt haar in de watten, terwijl hij plots onverschillig lijkt en Anouk zelf maar haar plan moet trekken.

Op een avond stopt Sven haar in bed en brengt hij haar een glaasje water met haar medicatie. Dan valt Anouk in slaap… Lees verder “Ongenadig – Karin Hazendonk”

Stille wateren – Eva Nagelkerke

Titel: Stille wateren
Auteur: Eva Nagelkerke
Uitgever: HarperCollins
ISBN: 978 94 027 0463 1

Met dank aan HarperCollins voor het recensie-exemplaar. 

9200000114277965

Sophie Verkerk is negenentwintig jaar en woont nog steeds bij haar ouders. Al loopt de spanning daar in huis hoog op. Sophie heeft tien jaar geleden namelijk iets vreselijks gedaan, waar ze nog altijd voor moet boeten. Ondanks haar schuldgevoel probeert ze haar leven weer in orde te krijgen, maar ze krijgt daarvoor geen ruimte. Dan begint Sophie te twijfelen over wat er in het verleden is gebeurd. Ze gaat op zoek naar de waarheid, maar dat wil iemand absoluut vermijden…

Lees verder “Stille wateren – Eva Nagelkerke”

Schaduwstrijder – Pjotr Vreeswijk

Titel: Schaduwstrijder
Auteur: Pjotr Vreeswijk
Uitgever: LetterRijn
ISBN: 978 94 948 7588 5

SchaduwstrijderVoorkant

De mens staat voor de grootste ontdekking in zijn geschiedenis

De Britse CIA agente Suzanne Boyle ontdekt in Syrië een massagraf waar honderden mensen koelbloedig zijn omgebracht. Wat begon als een gewone opdracht, munt al snel uit een levensgevaarlijke missie, waarbij het leven van de mensheid op het spel staat. Samen met oude en nieuwe vrienden, waaronder Gideon Joubert, reizen ze de wereld rond. Al snel beseft Suzanne dat dit alles haar hoofd en bevoegdheden te boven gaan. Lukt het haar en haar team om de wereld te redden? Lees verder “Schaduwstrijder – Pjotr Vreeswijk”

De Saraceense samenzwering -Era Richmen

Titel: De Saraceense samenzwering
Auteur: Era Richmen
Uitgever: LetterRijn
ISBN: 9789491875823

VoorkantSaraceenseSamenzwering-300x400

Met grote dank aan Uitgeverij LetterRijn om “De Saraceense samenzwering” te
mogen lezen.

Tijdens een controle ontdekt Bill Hamilton, inspecteur bij het Internationaal Atoomagentschap en spion voor de Amerikaanse regering, de verdwijning van 40 splijtstofstaven uit een Iraanse kerncentrale. Kort hierna verongelukt hij. De CIA stuurt daarop zijn beste geheime agent, Jim Matteos, naar Iran om de zaak te onderzoeken. Daar aangekomen ontmoet hij Soraya, een geheimzinnige vrouw die beweert belangrijke informatie te hebben over de verdwenen splijtstofstaven. Deze zouden in het bezit zijn van een onbekende en gevaarlijke groepering.

Al snel vinden er enkele verschrikkelijke aanslagen in verschillende landen plaats. Van de splijtstofstaven is intussen nog geen spoor. Alleen wordt bij elke aanslagplaats een mysterieuze code gevonden, die de daders als boodschap hebben achtergelaten. Het lijkt er op dat de aanslagplegers toewerken naar een ultieme aanslag, waarbij de splijtstofstaven wel zullen worden ingezet.

Het wordt een ultieme strijd tegen de klok. Slaagt Jim er in om de wereld te behoeden voor een ramp? Lees verder “De Saraceense samenzwering -Era Richmen”

Onder invloed – Tamara Onos

Titel: Onder invloed
Auteur: Tamara Onos
Uitgever: LetterRijn
ISBN: 978 94 918 7578 6

th

Wanneer Renske Nijland, deskundige op het gebied van gevaarlijke stoffen, aan het hardlopen is, merkt ze een man op die haar hulp lijkt nodig te hebben. Het is een visser die hulp vraagt voor zijn vriend die wat verder op ligt. Hij lijkt op het eerste gezicht dronken in het water te zijn beland. Renske verwittigt dadelijk de hulpdiensten en start de reanimatie. Jammer genoeg lukt het haar niet om de man te redden. Door de overduidelijke waarneming van alcohol, zowel bij de dode visser als zijn vriend, gaat de politie uit van een tragisch ongeluk. Renske is daar echter niet van overtuigd. Beroepshalve denkt ze dat de mannen zijn bedwelmd door een gevaarlijke stof, en dat dit het leven van een van hen heeft gekost.

De politie gelooft niet dat er meer aan de hand is en verzoekt Renske de zaak te laten rusten. Daarom begint ze op eigen houtje een onderzoek en bijt ze zich in de zaak vast. Tot ze ongewild haar leven en dat van haar kinderen in gevaar brengt.

Debuut

Tamara Onos heeft met “Onder invloed” een zeer geslaagd debuut neergepend. Het is tevens het eerste deel in de reeks rond Renske Nijland, een expert inzake gevaarlijke stoffen. Het is een origineel thema wat deze thriller onderscheidt van andere.

“Onder invloed” begint met een uiterst spannende proloog waardoor je direct op het puntje van je stoel zit. In het verdere verloop wisselt deze spanning wat af van sterkte, met een climax naar het einde toe. Een einde dat zeker doet uitkijken naar een vervolg.

Toegankelijk

Tamara Onos heeft een erg toegankelijke schrijfstijl. Ze gebruikt geen moeilijke woorden of rare zinsconstructies, maar begrijpelijke taal die erg aangenaam leest. Ook de dialogen tussen de personages zijn eenvoudig en geloofwaardig. Klein minpuntje is dat na een tijdje deze conversaties soms wat té gemakkelijk en kunstmatig overkomen. Daarnaast zit er veel vaart in het verhaal, waardoor het vlot leest. Het gebruik van korte hoofdstukken draagt hier ook toe bij.

Het plot van “Onder invloed” zit goed en logisch in elkaar. Na de proloog loopt het verhaal chronologisch, met af en toe enkele flashbacks naar het verleden van Renske en politieagent Marcel. Er zijn meerdere verhaallijnen die naar het einde van het boek toe samen komen. Zo heb je het onderzoek naar de dode visser die de politie uitvoert, en heb je daarnaast de speurtocht die Renske op haar eentje doet. Ook is er een interessante verhaallijn rond haar zoon Stijn, die realistisch wordt weergegeven.

Sympathiek

Dat Renske Nijland het hoofdpersonage is in dit verhaal is duidelijk. Ze is dan ook het personage waar we het meest over te weten komen. Er heeft zich in haar verleden iets voorgedaan, en door middel van flashbacks komen we daar gedurende het verhaal meer over te weten. Dit heeft haar gevormd tot wie ze nu is, en is de reden dat ze zich zo vastbijt in deze zaak. Verder is Renske een goede en bezorgde moeder. Dit alles maakt dat je als lezer snel meevoelt met haar en sympathie krijgt. Daarnaast is ook Marcel als personage vrij goed neergezet. Hij is de politieagent waarmee Renske samen een verleden deelt, wat tijdens het verhaal steeds duidelijker wordt.

Toch mocht de uitdieping van de personages iets grondiger zijn. Er is voldoende informatie om je in te leven in de personages, maar er is weinig evolutie te bespeuren. De flashbacks maken dat we bepaalde gedragingen beter kunnen kaderen, en alhoewel er wel kleine veranderingen merkbaar zijn, mocht dit toch wel wat meer zijn. Aangezien “Onder invloed” het eerste boek uit een reeks is rond Renske, zullen we misschien in het volgende deel nog meer over haar en de andere personages te weten komen.

Geslaagde originele thriller

Ik heb “Onder invloed” van Tamara Onos met heel veel plezier gelezen. Het boek had alles wat nodig is om mij als lezer te kunnen bekoren. Spanning, vlotte verhaallijnen, interessant en origineel onderwerp. Een meer dan geslaagd debuut dus! Ik ben alvast fan van Tamara Onos en Renske Nijland. Ik kijk dan ook al uit reikhalzend uit naar een volgend deel in deze reeks! “Onder invloed” krijgt van mij een welverdiende 4 sterren****.

Recensie: Al is de leugen nog zo snel – Lisa Scottoline

Titel: Al is de leugen nog zo snel
Auteur: Lisa Scottoline
Uitgever: Luitingh Sijthoff
ISBN: 978 90 245 8014 9

9200000084910698

Chris Brennan solliciteert voor de job als vervangleerkracht Overheidskunde aan de Central Valley High School. Alsook voor assistent-coach honkbal van het Varsity-team. Met zijn perfect cv en Charismatisch voorkomen geraakt hij moeiteloos aan de job. Hij lijkt de ideale leerkracht te zijn. Alleen is dit slechts op papier. Want alles aan hem is een leugen. Hij is niet wie hij zegt te zijn…

Chris lijkt vooral interesse te hebben in een aantal scholieren die zowel in zijn les als in het honkbalteam zitten. Waarom zijn deze leerlingen zo interessant voor hem dat hij daarvoor infiltreert in de school? Wie is die Chris Brennan überhaupt?

Niet enkel de leerlingen zijn belangrijk voor Chris, ook de moeders houdt hij in het oog. Zij hebben op het einde van het verhaal namelijk nog elk een eigen specifieke rol in het groter geheel, en wat uiteindelijk ook de bal aan het rollen zal brengen.

Iedereen blijkt uiteindelijk geheimen te hebben, maar sommige zijn dodelijker dan andere… Lees verder “Recensie: Al is de leugen nog zo snel – Lisa Scottoline”

Recensie: IJle lucht – Anthony Adeane

Titel: IJle lucht
Auteur: Anthony Adeane
Uitgever: Cargo
ISBN: 978 94 031 0670 0

9789403106700_front

Een waargebeurd verhaal van een onmogelijke moord…

Twee moorden, zes verdachten

In 1974 is IJsland een kleine gemeenschap die zeer hecht is. Er leven slechts zo’n 200.000 inwoners. Daardoor kent bijna iedereen elkaar of is familie van elkaar. Door deze kleine hechte groep bestaat criminaliteit in IJsland bijna niet. Al zeker geen moord.

Wanneer er dan plots twee mannen op korte tijd na elkaar verdwijnen, is een verklaring noodzakelijk. Er wordt een groot onderzoek opgestart, de grootste in de geschiedenis van IJsland tot nu toe. Uiteindelijk worden er zes verdachten gevonden die de moord op beide mannen bekennen. De lichamen worden echter nooit gevonden.

Er blijven echter na het onderzoek nog veel vragen onbeantwoord. Waarom wordt er vanuit gegaan dat beide verdwijningen met elkaar te maken hebben? Hoe komt men erbij dat ze zijn vermoord? En bovenal, waarom bekennen de verdachten een moord te hebben begaan terwijl ze daar geen enkele reden voor hebben?  Lees verder “Recensie: IJle lucht – Anthony Adeane”

Recensie: De dood heeft blauwe ogen – Karin Hazendonk

Titel: De dood heeft blauwe ogen
Auteur: Karin Hazendonk
Uitgever: LetterRijn
ISBN: 978 94 918 7557 1

9200000092470504

Als blikken konden doden…

Als kersverse ambassadeur van uitgeverij LetterRijn had ik de eer dit prachtige boek te lezen in ruil voor een recensie.

Hannah van Dijk is 15 jaar en vind haar ouders erg streng. Vooral haar moeder dan, daar heeft ze een slechte band mee. Wanneer een populaire DJ draait op een schuurfeest in de buurt, wil Hannah absoluut gaan. Met een smoes lukt het haar om toestemming te krijgen van haar vader. Samen met haar beste vriendin Ilse vertrekt ze naar de fuif. Het loopt echter fout en Hannah keert die ochtend niet naar huis terug…

Tussen de ouders van Hannah, Jan en Martine van Dijk, gaat een al een tijdje minder goed. Nu Hannah echter is verdwenen, worden de scheurtjes in hun huwelijke alleen maar groter. De leugens die Hannah haar moeder voor de buitenwereld al die tijd verborgen heeft gehouden, komen stilaan aan de oppervlakte. Heeft Martine haar geheim iets met de vermissing van Hannah te maken? En wat is er met Hannah gebeurd?

Familierechercheur Loes de Koning heeft de moeilijke taak om de verdwijning van Hannah op te lossen. Er zijn weinig aanwijzingen, en de minachting van haar directe overste maakt het werken er niet makkelijker op. Gelukkig kan ze nog rekenen op de hulp van haar collega Rob. Als er plots het lichaam van een zwaar verminkte jongen wordt gevonden, is de vraag wat dit met de zaak van Hannah te maken heeft.
Wanneer het niet bij dit ene verminkte lichaam blijft, moet Loes vol aan de bak om de zaak tot een goed einde te brengen. Cruciaal is wie ze kan vertrouwen en wie niet…  Lees verder “Recensie: De dood heeft blauwe ogen – Karin Hazendonk”

Recensie: Mus – Kristof Desmet

Titel: Mus
Auteur: Kristof Desmet
Uitgeverij: LetterRijn
ISBN: 978 94 918 7556 4

9789491875564_front

Heiligt het doel alle middelen?

De zestienjarige Mus heeft het erg moeilijk met de scheiding van haar ouders. Haar vader is er vandoor met een veel jongere vrouw. En nu heeft ook haar moeder, die lerares is, een nieuwe vriend. Een van haar collega’s, en dan nog wel de meeste verschrikkelijke! Zijn bijnaam is dan ook niet voor niets ‘De Kwal’. Mus haar wereld staat hierdoor helemaal op zijn kop.

Mus is echter niet van plan om haar moeder zomaar te laten doen. Samen met haar broer Brix probeert ze de relatie van haar moeder kapot te krijgen. En hiervoor is Mus bereidt ver te gaan. Heel ver…    Lees verder “Recensie: Mus – Kristof Desmet”